DO Cava | Vilarnau

DO Cava

La DO Cava i el seu Consell Regulador tenen el seu origen el 1972. Els serveis tècnics del Consell Regulador del Cava verifiquen la qualitat dels processos dels caves.

CONSELL REGULADOR DEL CAVA

Els controls del Consell Regulador comencen a les vinyes, verificant que les parcel·les pertanyen a les zones restringides. Es marquen tots els taps de suro amb la finalitat de controlar les criances mínimes. Es realitzen anàlisis organolèptiques per qualificar els vins base. Finalment les etiquetes també han de reunir tots els requisits perquè hi consti la menció “cava”, la menció “reserva” o “gran reserva”, en funció dels anys de criança.

UBICACIÓ DE LA DO CAVA

La regió del cava està formada per uns 159 municipis, bàsicament de les províncies de Barcelona i Tarragona, però també de Lleida, Girona, La Rioja, Àlaba, València, Badajoz, Navarra i Saragossa.

Sant Sadurní d’Anoia és el centre neuràlgic des dels inicis de la DO i, juntament amb el territori del voltant, constitueix el 99% de la producció de caves, encara que la DO Cava és multicomunitària i regula tota la producció de cava de tot el país.

LES VARIETATS DE RAÏM DEL CAVA

Els raïms més habituals són macabeu, xarel·lo i parellada, tots blancs. El macabeu proporciona vins aromàtics i afruitats. El xarel·lo dóna cos al vi, vigor i resistència. La parellada aporta finesa i suavitat. També estan autoritzats a la Denominació, encara que s’utilitzen en menor proporció, els ceps de trepat, garnatxa, subirat i monastrell i fins i tot les varietats estrella del Champagne, el chardonnay i el pinot noir

ELABORACIÓ

El temps transcorregut entre la recol·lecció i l‘obtenció del most ha de ser el mínim possible per mantenir les aromes primàries. Una vegada al celler, els mostos es vinifiquen per separat i sota un estricte control de temperatura per mantenir les particularitats de cada varietat. Una vegada s’obtenen els vins, els enòlegs decidiran el cupatge (el percentatge de cada tipus de vi) que formarà la personalitat de cada tipologia de cava.

TIPUS DE CAVA

El cava es pot classificar per dos conceptes: per contingut de sucre i per la criança.

Classificació segons el contingut de sucre afegit amb el licor d'expedició (moment previ a posar el tap)

  • BRUT NATURE: sense addició de sucre
  • EXTRA BRUT: màxim 6 g de sucre per litre
  • BRUT: màxim 12 g de sucre per litre
  • EXTRA SEC: entre 12 i 17 g de sucre per litre
  • SEC: entre 17 i 32 g de sucre per litre
  • SEMISEC: entre 32 i 50 g de sucre per litre
  • DOLÇ: més de 50 g de sucre per litre

Els caves Vilarnau tenen la mínima addició de licor d’expedició. Els vins base són prou afruitats i de tal qualitat que la quantitat de sucre que s’afegeix sempre és mínima.

La segona classificació seria segons la criança a l’ampolla. El temps que comprèn des del moment del tiratge fins al desgorjament és com a mínim de 9 mesos. A partir d’aquesta condició el cava es classifica de la següent manera:

  • CAVA: a partir de 9 mesos de criança
  • CAVA RESERVA: a partir de 15 mesos de criança
  • CAVA GRAN RESERVA: a partir de 30 mesos de criança

Els caves Vilarnau són reserves i grans reserves. Una llarga criança afina la bombolla i el fa més sedós i agradable a l’entrada a la boca i en el seu pas per la gola.