DO Penedès | Vilarnau

DO Penedès

La veritable evolució de la vinya i l‘elaboració del vi del Penedès va tenir lloc al segle IV aC, ja que l’eix de la cultura mediterrània del vi tenia el seu centre cardinal al Penedès. La Via Augusta, que creuava el Penedès des del pont del Diable fins a l’Arc de Berà, va ser el nucli central de la comercialització dels vins.

La bona situació geogràfica del Penedès provocà que aquesta terra es convertís en una gran terra de producció i n'augmentés el prestigi amb el temps, tant en la producció de vins blancs com negres. Malgrat que els negres estaven més cotitzats que els blancs, com succeïa a tota la Mediterrània, diuen que els vins blancs eren la millor ofrena a Bacus.

La producció de vins de qualitat es va mantenir fins que va arribar l’edat mitjana. La invasió islàmica no va beneficiar el cultiu del vi a certes zones del Penedès, però el període de dominació no va ser molt llarg i es continuaven plantant vinyes al Penedès.

De totes maneres, un factor que va contribuir de manera decisiva en el manteniment de la vinya a Catalunya va ser la necessitat que es plantejava, des de la més pobra de les parròquies al monestir més ric (bàsicament els de l‘orde del Cister i els benedictins), de disposar de vi per a les celebracions eucarístiques.

EL CONSELL REGULADOR DEL PENEDÈS

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen es va fundar l’any 1960. La viticultura començava a representar un poder econòmic importantíssim al Penedès. Es van començar a establir una sèrie d’empreses que a les seves finques vitícoles elaboraven i embotellaven els seus vins i començaven a comercialitzar-los.

Això va donar peu a crear la Denominació d’Origen Penedès.

Actualment el Consell Regulador té inscrits als seus registres cinc mil set-cents viticultors, dos-cents setanta cellers i cent quaranta-vuit empreses dedicades a la criança i a l’exportació. Aquest contingent implica una producció anual d’entre un milió i mig i dos milions d’hectolitres de vi.

EL PENEDÈS AVUI

La DO Penedès destaca pels seus excel·lents vins blancs, frescos, afruitats i de graduació alcohòlica moderada, mentre que els negres són suaus, amb textura de vellut i amb caràcter. Els rosats també es mostren fragants i afruitats. Són notables els vins d’agulla d’aromes intenses i persistents. La varietat del raïm insígnia d’aquesta Denominació d’Origen, que destaca entre les 18 varietats autoritzades, és la del xarel·lo, convertida en l’estendard de la marca.

VARIETATS DO PENEDÈS

A les tradicionals varietats de raïm del Penedès, s’haurien d’afegir una sèrie de varietats fruit de l’experimentació, la constant innovació i l’atenció a la demanda dels nous paladars. D’altra banda, els vinicultors i elaboradors del Penedès han posat en marxa un procés de recuperació de varietats pròpies que s’havien perdut.

Les varietats acceptades a la DO avui en dia són les següents:

  • Chardonnay
  • Gewürztraminer
  • Macabeu
  • Malvasia de Sitges
  • Moscatell d'Alexandria
  • Parellada
  • Riesling
  • Xarel·lo
  • Cabernet sauvignon
  • Garnatxa
  • Merlot
  • Monastrell
  • Pinot noir
  • Samsó
  • Syrah
  • Ull de llebre